Kerst voor de boeg! - Reisverslag uit Sliema, Malta van Marloes Lange - WaarBenJij.nu Kerst voor de boeg! - Reisverslag uit Sliema, Malta van Marloes Lange - WaarBenJij.nu

Kerst voor de boeg!

Door: Marloes

Blijf op de hoogte en volg Marloes

22 December 2013 | Malta, Sliema

Kerst wordt hier al maanden van te voren voorbereid. Afgelopen weken hebben wij de groepen versierd en ook deze week hebben we geholpen met de voorbereidingen voor kerst en hebben we met de flat al een klein beetje kerst gevierd. In Malta word iedere ruimte een beetje overdreven versierd met glitterslingers, grote kerststallen, kerstballen en Kerstmannen. Kerst bestaat hier uit 2 verhalen; de kerstman speelt een grote rol en ook het kerstverhaal van het katholieke geloof. Deze verhalen lopen steeds een beetje door elkaar heen. Ik heb het idee dat het belangrijkste verhaal de geboorte van Jezus is en dat de kerstman er bij is voor cadeautjes, gezelligheid en vooral voor de kinderen. Ik vind het heel leuk om te ervaren hoe kerst op Malta wordt gevierd. Toch vind ik het ook wel jammer dat ik geen kerst met mijn familie en vrienden in Holland kan vieren, maar dat haal ik volgend jaar gewoon weer in (:
Ik zal jullie even een kort overzicht geven over mijn afgelopen week!

Vorige week vrijdag waren we vrij. Het was die dag een nationale feestdag en daarom was de school gesloten. Ik ben bezig gegaan met bewijzen die ik moet schrijven voor mijn school in Nederland. ’s Avonds kwamen Susannah en Saskia naar onze bushalte toe. We hebben een broodje gegeten bij de subway en zijn hierna naar het circus gegaan. Dit klinkt vrij makkelijk maar bij het circus komen was een klein doolhof (: Toen we eindelijk zaten bleek het een klein circus te zijn. De mensen deden veel jongleer en acrobatiek acts die op een gegeven moment een beetje langdradig en hetzelfde waren. Aan het einde kwamen wat dieren acts. Ze hadden pelikanen, een pinguïn en een zeeleeuw. Deze beesten konden niet veel meer dan achter een visje aan lopen. Ik vond dit circus niet heel bijzonder en op het laatst wat slaap verwekkend… Misschien komt het doordat ik en beetje te oud ben voor het circus of gewoon omdat ik er niet van hou ;) Ik vond het wel super gezellig om met de laatst overgebleven Hollanders op pad te zijn.

Op zaterdag hadden we ook lekker een vrije dag. Samen met Janou ben ik ’s middags naar het grootste winkelcentrum van Malta geweest, “the point”. We waren hier al vaker geweest en we vonden de winkels toen heel leuk, maar het viel vandaag toch een beetje tegen. De wintercollectie is nog erg duur en het was gigantisch druk, omdat iedereen zijn kerstinkopen deed. We hebben boodschappen gedaan en zijn toen lekker naar huis gegaan (:

Ook op zondag hebben we niet veel gedaan. Ik ben weer bezig gegaan me het maken van bewijzen en proevenaanvragen. Dit is saai werk, maar wel heel belangrijk voor school.
De afgelopen weken is er een Hollands product wat ik toch wel het meest gemist heb en dat is appelmoes. In de begin weken hebben we 1 keer een pot appelmoest gekocht bij een supermarkt. Deze supermarkt zit ver bij ons vandaan en we zijn daar, na die ene keer, niet meer geweest. Ik had toch wel heel veel zin in appelmoes en heb het daarom deze middag zelf gemaakt. Met ruim een kilo appels en een snufje kaneel heb ik ongeveer ander halve pot appelmoes gemaakt! Al zeg ik het zelf; de lekkerste appelmoes ooit!

Maandag hebben we weer stage gelopen. We hebben weer de gym gedaan met de groep en geholpen bij het spitsuur. ’s Middags hadden de collega’s een bespreking in het Maltees en was er voor ons weinig te doen. Dus wij hebben die middag vrij genomen en zijn naar de hoofdstad, Valletta gegaan. Hier zijn we weer gaan winkelen. Ik heb een winterjas gekocht (ter voorbereiding op het koude Nederland) en ik heb een lange, mooie jurk gekocht. Dit is iets wat ik niet snel koop, maar ik was er al een tijdje naar op zoek. Het was dus een geslaagde middag! (:

Op dinsdag gingen we weer naar stage, er was geen gym omdat de begeleiders te druk waren met de voorbereidingen voor kerst. Wij zijn deze ochtend bezig gegaan voor verschillende opdrachten voor school. We hebben weer geholpen bij het spitsuur op de flat. Na dit spitsuur zijn we naar het drama lokaal gegaan. We hebben hier verschillende kleren gemaakt voor het kerst toneelstuk die de clienten gaan opvoeren komende week. De kleren naaien was veel priegel werk, maar we zijn heel blij met het resultaat (:

Op woensdag zijn we van ’s ochtends half 10 tot ’s avonds half 10 gebleven. We hebben geholpen op de flat, de kleding voor het toneelstuk afgemaakt en geholpen met de voorbereidingen op het feestje dat die avond zou plaats vinden. We hadden heel veel zin in de avond. Het feestje is georganiseerd en betaald door zuster Bertha. In het begin was het wel wat onwennig om tussen alle Maltese mensen te staan. Ze praatte nauwelijks Engels (alleen af en toe wat woorden voor de Filippijnse collega) en de groep is erg close. Toch werd het een erg gezellige avond! De collega’s gaven elkaar allemaal kerst cadeaus, wij hadden hier totaal niet aan gedacht en voelde ons een beetje bezwaard. Toen kwam de zuster naar ons toe met een badschuimpakketje, we vertelde haar dat we niets voor haar hadden gekocht... Ze vertelde dat dit niet erg was, we bedankte haar en gingen met haar op de foto. (dit wilde zij graag als kerst cadeau van ons (: )
Het was een leuke avond, maar hij werd minder leuk afgesloten… Helaas was er 1 collega die iets te veel genoot van de drank die er was… knalbezopen praatte ze tegen clienten en ze heeft uiteindelijk de wc en de gang in de flat van de clienten ondergekotst. 2 collega’s hebben haar met een gehandicapten vervoersbusje naar huis gebracht. Dit was voor al erg zielig voor de zuster die op haar kosten een leuk feestje voor de collega’s dacht te organiseren. Ze was erg boos en ook de andere collega’s liepen te zuchten door de woning. Na deze lange dag konden we mee rijden met een collega, waardoor we uiteindelijk mooi op tijd naar bed konden (:

Door de overuren die we deze week hadden gemaakt konden we op donderdag lekker een dagje vrij nemen! Ook deze dag ben ik weer bezig gegaan voor school en met de was. ’s Avonds zijn we naar Valletta gegaan. Hier gingen een aantal clienten en collega’s naar toe om te wandelen en vervolgens uit eten te gaan met z’n allen. We gingen er vanuit dat de zuster (haar kennende) die middag een pittig gesprek gevoerd heeft met de collega. Iedereen deed alsof er de avond ervoor niets was gebeurd, misschien was dit ook maar het beste, het is tenslotte een hele mooie avond voor de clienten. Na dit lekkere eten gingen wij weer met de bus naar huis.

En toen was het alweer vrijdag! Ook vandaag was er geen school, omdat ze een kerstfeest vierde op school. Janou en ik zijn wel even naar school gegaan om onze post op te halen, want we hadden een mail gekregen dat er kaarten binnen waren gekomen voor ons. Toen we deze hadden zijn we naar het huis van saskia gegaan om bij haar even wat te drinken.
De volgende ochtend zou Susannah weer terug naar Nederland vertrekken. Daarom gingen we ’s avonds als afscheid met haar uit eten. Voordat we uit eten gingen hebben we nog even haar ‘erfenis’ verdeeld. Iedere keer als er iemand uit de groep vertrekt verdelen we de spullen die diegene niet mee naar Nederland wil nemen onder de overblijvers. Ook deze keer hebben we die spullen weer verdeeld. Hierna hebben zijn we uit eten gegaan en hebben we afscheid genomen van Susannah. Nu bestaat de groep Hollanders alleen nog maar uit Saskia, Janou en ik. Het dunt uit en ook nu beseffen we ons nog meer… dat wij de volgende zijn die vertrekken. Gelukkig duurt het nog een maand (:

Op zaterdag ben ik samen met Saskia naar Crafts Village gegaan. Dit is een klein dorpje dat bestaat uit oude, vieze en lelijke hutten. De hutten zagen er uit als hele oude, verroestte tunnelkasten. Het grappige is dat als je deze hutten in loopt het van binnen hele mooie souvenir winkeltjes zijn. We hebben hier een tijdje rondgescharreld en hebben wat leuke souvenirs ingeslagen. Toen zijn we een diepvries tosti gaan eten bij een hutje aan het begin van het terrein. Ook dit was weer een rustige, maar leuke dag!

En vandaag is het al weer zondag! We maken ons klaar voor de drukke, maar leuke week die gaat komen. De meeste van jullie zullen nu vakantie en ook drukke feestdagen voor de boeg hebben. Ik wil jullie allemaal hele fijne kerstdagen wensen! En bedankt voor de lieve berichtjes en kaartjes!!

jiem multa!

• 25 December 2013 - 11:10

Nienke:

Op deze kerstochtend kwam ik weer even een kijkje nemen over jouw schouder op Malta! Wat schrijf je het toch beeldend op, ik zie het helemaal voor me. Fijn dat jullie het erg gezellig hebben met elkaar en met de clienten, we wensen jullie fijne kerstdagen daar!